پایان نامه نقش واسطه ای تیپهای شخصیتی در ارتباط با مولفه عشق |
عنوان شماره صفحه
چکیده 1
فصل اول: کلیات پژوهش
مقدمه 2
بیان مسئله 3
اهمیت و ضرورت.. 5
اهداف برجسته تحقیق 7
هدف اصلی 7
اهداف فرعی 7
فرضیات پژوهشی 7
تعاریف مفهومی و عملیاتی متغیرها 8
تعریف مفهومی واژهها 8
تعاریف عملیاتی.. 8
عوامل پنجگانه شخصیت.. 10
فصل دوم: ادبیات و پیشینه تحقیق
مقدمه. 12
تعاریف شخصیت 12
شخصیت از دیدگاه اسلام. 12
پیشینه نظری پنج عامل شخصیتی.. 15
عوامل به وجود آورنده شخصیت.. 18
عوامل مؤثر بر شکلگیری شخصیت.. 18
عوامل بیرونی.. 19
تأثیر والدین در شکلگیری شخصیت.. 19
نقش همسالان در شکلگیری شخصیت 20
نقش خواهر و برادر در شکلگیری شخصیت.. 21
عوامل درونی بر شکلگیری شخصیت.. 21
نقش ناهشیار در شکلگیری شخصیت.. 21
نقش اراده در شکلگیری شخصیت.. 22
نظریهها و تعاریف عشق. 23
نظریه دلبستگی در ارتباط با عشق. 25
نظریه عشق سه وجهی استرنبرگ.. 25
نظریه لی در مورد عشق 26
نظریه قصه عشق 28
نظریه بومی عشق ناگفته 28
تعریف سرخوردگی.. 29
علائم سرخوردگی.. 30
مبانی نظری سرخوردگی.. 31
سرخوردگی زناشویی از دیدگاه معنا درمانی.. 31
سایر دیدگاههای سرخوردگی.. 32
متغیرهایی که سبب تشدید سرخوردگی میشوند. 32
متغیرهای پیشگیریکننده سرخوردگی.. 33
سرخوردگی زناشویی در طول مدت ازدواج. 34
تفاوت روند طبیعی زندگی مشترک و سرخوردگی زناشویی.. 34
عوامل مرتبط با سرخوردگی زناشویی.. 36
پژوهش های انجام شده پیشین.. 36
پژوهشهای خارجی.. 36
تحقیقات داخلی.. 38
جمعبندی و نتیجهگیری.. 42
فصل سوم: روششناسی تحقیق
مقدمه. 44
طرح تحقیق. 44
جامعه آماری.. 44
نمونه و روش نمونهگیری.. 44
ابزارهای پژوهش… 44
اعتبار و روایی پرسشنامه. 44
پرسشنامه عشق سه وجهی استرنبرگ.. 45
پرسشنامه سرخوردگی زناشویی.. 46
تعیین درجه سرخوردگی.. 46
اعتبار و روایی پرسشنامه سرخوردگی زناشویی.. 47
روش اجرا 47
روش تجزیه و تحلیل دادهها 47
ملاحظات اخلاقی.. 47
فصل چهارم: یافتههای پژوهشی
یافتههای توصیفی: 49
یافتههای استنباطی.. 49
فصل پنجم: بحث و نتیجهگیری
خلاصه پژوهش… 55
بحث و نتیجهگیری (تبیین و تفسیر نتایج پژوهش) 55
محدودیتهای پژوهش… 59
الف) محدودیتهای در اختیار پژوهشگر. 59
ب) محدودیتهای خارج از اختیار پژوهشگر 59
پیشنهادات.. 59
پیشنهادات کاربردی.. 59
پیشنهادات پژوهشی.. 60
منابع. 61
پیوستها 67
چکیده انگلیسی.. 78
فهرست جدولها
عنوان شماره صفحه
جدول 4-1. 49
جدول 4-2. 49
جدول 4-3. 50
جدول 4-4. 50
جدول 5-4. 50
جدول 6-4. 51
جدول 7-4. 51
جدول 8-4. 52
جدول 9-4. 52
چکیده
پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطهای تیپهای شخصیتی در ارتباط با مؤلفههای عشق و سرخوردگی زناشویی انجامشده است. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی و مدل یابی است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه زوجین مراجعهکننده به مراکز مشاوره شهر شیراز در سهماهه اول سال 1393 میباشد. نمونه موردمطالعه در این پژوهش 180 نفر از جامعه مذکور است. که به روش نمونهگیری خوشهای انتخاب شدند. پرسشنامه شخصیت(NEO-FF-R) کاستا و مک کری، پرسشنامه عشق سه وجهی استرنبرگ و سرخوردگی زناشویی کارن کایزر استفاده گردید. در این پژوهش دادهها به لحاظ توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و استنباطی( ضریب همبستگی، رگرسیون وAmos) توسط نرمافزار spss تحلیل شد. یافتههای کلی حاکی از آن بود که تیپهای شخصیتی مسئولیتپذیری و برونگرایی با سه مؤلفه عشق رابطه مستقیم معنادار (p<0/01) دارند و همچنین تیپ شخصیتی انعطافپذیر با مؤلفههای صمیمیت و تعهد رابطه معکوس معنیدار (p<0/01) دارد درحالیکه سایر تیپهای شخصیتی با مؤلفههای عشق رابطه معنادار ندارد. همچنین سرخوردگی زناشویی با سه مؤلفه عشق رابطه معکوس معنیدار (p<0/01) دارد. سرخوردگی زناشویی با مسئولیتپذیری و برونگرایی رابطه معکوس و با انعطافپذیری رابطه مستقیم(p<0/01) معنادار دارد. علاوه بر این رگرسیون چندگانه به روش سلسله مراتبی 82 درصد از واریانس سرخوردگی زناشویی توسط مؤلفههای عشق و تیپهای شخصیتی را پیشبینی میکند.
کلیدواژهها: تیپهای شخصیتی ، مؤلفههای عشق، سرخوردگی زناشویی.
مقدمه
مفهوم اصلی شخصیت تصویری ظاهری و اجتماعی است که بر اساس نقشی که فرد در جامعه بازی میکند قرار دارد. یعنی درواقع، فرد به اجتماع خود شخصیتی را ارائه میدهد که جامعه بر اساس آن، او را ارزیابی میکند. (ساعتچی، 1383).
در زمان فعلی ما نیز از دیدگاه عام، شخصیت بهکل صفات و خصوصیات فرد اطلاق میشود. یعنی درواقع وضع عمومی بدن، مهارتها، وضع ظاهر، احساسات و هیجانات، عادات و خصوصیات اخلاقی، فعالیتها و معتقدات افکار خود را در برمیگیرد که در فرد بهصورت دائم وجود دارند. هرچند که روانشناسان در تعریف شخصیت بهاتفاق نظر نرسیدهاند، ولی همه در این مورد متفق القولند که شخصیت کل خصوصیات و صفات فرد است. این صفات و خصوصیات در فرد دائمی است و موجب میشود که فرد با محیط ارتباط برقرار کند. (شاملو، 1382).
یکی از مسائل تأثیرگذار بر مسئله زناشویی افراد، ویژگیهای شخصیتی فرد مقابل میباشد. ازآنجاکه این ویژگیها زیربنای رفتاری فرد را تشکیل میدهد پرداختن به این مقوله میتواند جنبههای خاصی از عملکرد افراد را در زمینههای مختلف روشن میسازد. بیتردید یکی از مهمترین تصمیمهایی که در طول زندگی خود میگیریم، انتخاب شریک زندگی است. زندگی زناشویی زن و مرد با ازدواج و تشکیل خانواده شروع میشود. ازدواج موهبتی بزرگ و الهی است که بهعنوان مهمترین و عالیترین رسم اجتماعی برای دستیابی به نیازهای عاطفی وامنیتی افراد بزرگسال و بهمنظور حفظ بقا نسل بشر، همواره و از دیرباز مورد تأکید بوده است. شاید عمومیترین اهداف زوجهای جوان را بتوان به این شرح خلاصه کرد: همبستگی، آزادی، عشق و محبت، تشکیل خانواده، نزدیکی جنسی، حفظ نسل و داشتن فرزند. ازدواج بهعنوان نهاد اجتماعی پایه و اساس ارتباط انسانی را تشکیل میدهد. ازدواج یعنی پیوند زندگی مشترک دو فرد با حفظ استقلال نسبی هر یک در جهت تکامل شخصیت طرفین، پیوند زناشویی بهعنوان یکی از پیچیدهترین انواع روابط انسانی واجد چنان توان بالقوهای در آزادسازی احساسات است که در کمتر روابط بین فردی دیگر میتوان نظیر آن را یافت(شهیدی و یوسفی، 1387).
ازدواج رابطهای است که شخص با انتخاب وارد آن میشود و تقریباً نیم قرن در این رابطه خواهد ماند. این درصد قابلتوجهی ثابت است، بنابراین زن و مرد که باهم ازدواج میکنند، باید بتوانند خود را با نیمقرن تحولات اجتماعی و رشد و تغییرات متقابل یکدیگر تطبیق دهند. در غیر این صورت، بهاحتمالزیاد رابطه زناشویی آن ها دچار مشکل خواهد شد(ثنایی، 1375).
مشاهده زندگیهای زناشویی در سطح جامعه و همچنین مطالعه پژوهشهای موجود در این زمینه بیانگر این نکته است که در همه زندگیهای خانوادگی، فضای آرامش، محبت و عشق برقرار نیست و تفاهم بین همهی زوجین وجود ندارد. یعنی رضایت از زندگی و به دنبال آن، خوشبختی زنان و مردان تأمین نمیشود(ستیر، ترجمه بیرشک، 1380). بسیاری از همسران زندگی مشترک خود را با عشق آغاز میکنند. در این زمان هرگز به این موضوع نمیاندیشند که روزی ممکن است شعله عشق آنان به خاموشی گراید. این درست زمانی است که سرخوردگی آغازشده است. سرخوردگی2 از عشق یکروند تدریجی است و بهندرت بهطور ناگهانی بروز میکند. درواقع صمیمیت و عشق بهتدریج رنگ میبازد و به همراه آن احساس خستگی عمومی عارض میشود (پانیز19963، ترجمه شاداب، 1381).
با توجه به اهمیت نقش تیپهای شخصیتی و عشق در کیفیت روابط زوجین، پژوهش حاضر درصدد است تا به بررسی نقش واسطهای تیپهای شخصیتی بر مؤلفههای عشق و سرخوردگی زناشویی در بین زوجین مراجعهکننده به مراکز مشاوره شهر شیراز بپردازد.
بیان مسئله
ازدواج را میتوان یکی از مهمترین تصمیمگیریها در زندگی هر فرد دانست و رضایت از ازدواج یکی از اصلیترین عوامل تعیین کنده کیفیت زندگی و سلامت روانی هر فرد میباشد و یکی از مهمترین عوامل تعیینکننده رضایتمندی از رابطه زناشویی، عشق و کیفیت آن است (حفاظی طرقبه، 1385). مدی(1989)شخصیت را مجموعهای باثبات از تمایلات و ویژگیها میداند که مشترکات و تفاوتهای فردی و روانشناختی(افکار، احساسات و اعمال )افراد را تعیین میکند و ممکن است بهآسانی، بهعنوان نتیجه فشارهای زیستشناختی و الگوی پیچیده و بسیار عمیقی از ویژگی اجتماعی زمان قابلدرک نباشد.
ویژگیهای شخصیتی در تمام زمینههای زندگی و روابط اجتماعی انسان جلوهگر میشود و بهصورت مستقیم بهعنوان عاملی تأثیرگذار بر فرایندهای ارتباطی زوجها اثر میگذارد و سازگاری آن ها را تحت تأثیر قرار میدهد. درواقع رابطه زناشویی پیوند دو شخصیت است و هریک از همسران با پیشینه تحولی، سبک شخصیتی، ترکیب عوامل زیستشناختی و تجربی گوناگونی به زندگی مشترک قدم میگذارند(محمدزاده، جمهری و برجعلی، 1387).
پیوند میان ویژگیهای شخصیتی زوجها با میزان سازگاری آن ها در روابط زناشوییشان، به باور اسمیت و پترسون(2008) در درجه اول به این دلیل است که جنبهها یا ابعادی از ویژگیهای شخصیتی افراد میتواند بهسان یک عامل تنشزا در لحظهلحظه زندگی در روابط زناشویی آن ها وارد عمل شود. از طرف دیگر هریک از ویژگیهای افراد، الگوهای خاص رفتاری و عملکردی را به آن ها تحمیل میکند. شخصیت یک نفر انواع معین و متفاوتی از واکنشها را از طرف مقابل فرامیخواند که در کل بر سازگاری آن ها مؤثر است.
وقتی به ازدواج با جزئیات بیشتری نگاه میکنیم کاملاً مشخص است که کلمه ساده عشق نمیتواند بهتنهایی انواع احساساتی را که دو شخص به هم دارند توصیف کند. ازدواج از روی عشق یعنی مجموعهای از احساسات عمیق و مثبت ما به یک فرد دیگر ازجمله دلبستگی، علاقه، صمیمیت، آمیختگی، هوس و تفاهم. (ناکس، 1985. به نقل از تبریزی، 1383(
همچنین این تحقیق میتواند مورداستفاده برای مشاوران ازدواج, خانواده و روانشناسان تربیتی میباشد.
اهداف برجسته تحقیق
هدف اصلی:
هدف اصلی پژوهش حاضر، تبیین نقش واسطهای تیپهای شخصیتی در ارتباط با مؤلفههای عشق و سرخوردگی زناشویی زوجین مراجعهکننده به مراکز مشاوره شهر شیراز میباشد.
اهداف فرعی:
- تبیین رابطه تیپهای شخصیتی با مؤلفههای عشق
- تبیین رابطه تیپهای شخصیتی با سرخوردگی زناشویی
- تبیین رابطه مؤلفههای عشق با سرخوردگی زناشویی
تعاریف مفهومی و عملیاتی متغیرها:
تعریف مفهومی واژهها:
تیپ شخصیتی:
شخصیت بهعنوان خصوصیات و صفات برجسته یا به مجموع حالاتی که یک فرد در حضور دیگران نشان میدهد یا به تعبیری دیگر به مجموع ویژگیهای منحصربهفردی اطلاق میشود. که در مناسبات اجتماعی از وی بروز میکند. (، به نقل از حق جو، 1378).
ویژگیهای شخصیتی عامل بسیار مهمی درروند زندگی و عملکرد افراد در خانواده و سازگاری زوجین میباشند. توصیف شخصیت را میتواند بهوسیله پنج عامل قوی توضیح داد.
این پنج عامل اغلب با عنوان رواننژندی1 (N)، برونگرای2(E)، گشودگی3 (O)، توافق پذیری (A)4، وظیفه مداری ©5، معرفی میشوند. (تاپس و کریستال، 1992، 1961)6
- روان نژندی1: روان نژندی گرایش به عدم ثبات هیجانی و عاطفی تعریف میشود. افراد رواننژند با ویژگیهایی مانند اضطراب، افسردگی، تکانشوری خشم و ناامیدی شناخته میشود.
. برونگرایی2: برونگرایی گرایش به داشتن فعالیتهای جسمی، کلامی و جمعگرایی توصیف میشود. افراد برونگرا با ویژگیهایی مانند گرمی، قاطعیت، پرفعالیتی و هیجان خواهی شناخته میشوند.
- گشودگی به تجربه : گشودگی در تجربه تمایل به تجربه پذیری عقلانیت و باز بودن در مقابل ایدهها و اعمال جدید تعریف میشود. افراد گشوده در تجربه با ویژگیهایی مانند کنجکاوی ، خلاقیت، تخیل گرایی، زیباپسندی، هنردوستی و نوگرایی شناخته میشوند.
- 4. توافق پذیری: توافق پذیری به ازخودگذشتگی، نوعدوستی و مهرورزی تعریف میشود. افراد توافق پذیر با ویژگیهایی مانند معتمد بودن، رکگویی، فروتنی، دلرحمی، همدردی شناخته میشوند.
- وظیفه مداری : گرایش به انضباط، تعهد، مسئولیتپذیری و کارآمدی تعریف میشود.
افراد وظیفه مدار با ویژگیهایی مانند نظم و ترتیب، دقت، وظیفهشناسی، تلاش برای موفقیت و خویشتنداری شناخته میشوند. ( خرمائی، 1385).
مؤلفههای عشق:
عشق لذتی مثبت است، احساس عمیق، علاقهای لطیف و یا جاذبهای شدید است که اشاره به پذیرش بیقیدوشرط و دوست داشتن یک فرد اطلاق شده است. استرنبرگ مدل مثلثی عشق را معرفی کرده و عشق را شامل سه مؤلفه دانست: صمیمیت، میل (هوس) و تعهد (استرنبرگ، 1998، به نقل از رضازاده، 1381).
الف) صمیمیت: شامل احساس نزدیکی، عاطفه، ارتباط و پیوستگی عمیق و خود افشاگری و وابستگی بین فردی در روابط عاشقانه است (نلسون، 2005، به نقل از قمرانی و طباطبایی، 1385).
ب) میل (هوس): از تمایلاتی که به حالت عاشقانه، کشش فیزیکی و وصال جنسی پیدههای وابسته برمیگردد ناشی میشود، نیازهای دیگری که در شوریدگی است، شامل عزتنفس، پیوند جویی و حتی خودشکوفایی است(پک 1978، به نقل از قمرانی و طباطبایی، 1385).
ج) تعهد: به تصمیمگیری زوجین در مورد اقامت کردن با یکدیگر و در کنار همدیگر بودن اشاره دارد که شکل کوتاهمدت به رابطه با یک شریک معین و در شکل بلندمدت عاملی برای حفظ و تداوم روابط عاشقانه زوجین میباشد. (استرنبرگ، 1988، به نقل از رضازاده، 1381).
سرخوردگی زناشویی:
سرخوردگی زناشویی یک حالت فرسودگی جسمی، عاطفی و روانی است که کسانی را که توقع دارند عشق رویایی و ازدواج به زندگیشان معنا ببخشد را متأثر میسازد. سرخوردگی هنگامی بروز میکند که آن ها متوجه میشوند، علیرغم تمام تلاشهایشان رابطهشان به زندگی معنا نداده و نخواهد داد. (ون پلت 2004).
سرخوردگی دارای سه مؤلفه از پا افتادن جسمی، از پا افتادن عاطفی و از پا افتادن روانی میباشد.
جنبههای مختلف سرخوردگی زناشویی:
سرخوردگی جسمانی: نوعی فرسودگی جسمانی که بهصورت خستگی مزمن ظاهر میشود.
سرخوردگی عاطفی: نوعی از پا افتادن عاطفی که در آن فرد احساس میکند ازنظر عاطفی نابودشده است.
سرخوردگی روانی: از پا افتادگی روانی ناشی از سرخوردگی معمولاً بهصورت کاهش خودباوری و منفی نگری نسبت به روابط به خصوص رابطه با همسر رخ میدهد.
Personality
Satir
-Maddi
-Smith & Peterson
-Konx
1– Neuroticism
2– Extrarersion
3– Opennss
4– agreeableness
5– Coscientiouseness
6-Tups ,E .C.& christal
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1399-09-28] [ 10:42:00 ب.ظ ]
|